tirsdag 20. januar 2009

Lev her og nå!

Eckhart Tolle har skrevet opptil flere bøker om å leve i nuet.
Jeg er ekstremt opptatt av å lære å leve i nuet. Tanken er at man skal rive seg løs fra tankene om fortid og femtid og leve akkurat her og nå.
Vi mennesker er slaver av våre tanker. Vi klarer ikke la være å tenke og dette hindrer oss fra å leve i øyeblikket. Måten man skal komme bort fra tankens tyranni er ved å begynne å legge merke til hva vi tenker og se "tenkeren". Når du tenker noe uten at du vil skal du si "jeg ser deg". etterhvert kan du klare å ta kontroll over tankevirksomheten og bestemme når du vil tenke og når du ikke vil tenke. Når du klare å ikke tenke er du til stede i øyeblikket.

Men dette er jo til å bli GAL av! For jeg tenker aldri så mye som når jeg skal tenke på å ikke tenke! Dessuten leser jeg ofte i Tolles bok før jeg legger meg og da er det umulig å sove fordi jeg tenker at jeg ikke har lov å tenke og før jeg legger meg er jeg helt avhengig av å tenke litt på dagen som har vært, altså fortiden, og det som kommer imorgen. Jeg liker ideen men hvordan skal jeg klare å gjennomføre den i praksis? Tolles tips er å begynne med de hverdagslige tingen. F.eks. når du går opp en trapp skal du fokusere på hvert trinn du tar, hvordan pusten din går, hjertebank, lydene og luktene i trappa. Jeg har prøvd og skjønner greia. Men kjære Tolle, jeg vil jo ikke leve i nuet når jeg går i en trapp. Jeg ville bare bli ferdig med det og komme til toppen.

Jeg tror jeg må øve meg med et kyss istede.

3 kommentarer:

Magnhild sa...

Et kyss hørtes lurt ut Maja. Mye bedre å leve i nuet i et kyss enn i en trapp, om ikkje kysset foregår i trappen då...

..... sa...

Haha. Det med trappa var da et paradoksalt eksempel! Maa si at jeg skjönner hvordan du har det, naar det gjelder aa lese saanne type böker. Gaar nemlig rundt med Thomas Hylland Eriksen paa lydbok. Det er jammen mye som kan tenkes paa. Men naar det som tenkes paa er aa ikke tenke - det blir toppen av kaos, spör du meg! :-)

Daniel sa...

Hehe.. artig skrevet, og enig; ikke alltid så lett å få til i praksis.